Bulevar Oslobođenja 337c, 11000 Beograd, Srbija

Uklanjanje gvožđa iz vode

  • uređaji za gasno hlorisanje i neutralizaciju hlora
  • oprema za pripremu i doziranje hemikalija
  • automatska kontrola hlorisanja i merni uređaji
  • scada sistemi i daljinski prenos podataka
  • proizvodnja hipohlorita iz soli, ozon generatori, uv sterilizatori
  • tretman otpadnih voda i kontrola algi i biofilma primenom ultrazvuka

Uklanjanje gvožđa iz vode – Gvožđe u vodi

Uklanjanje gvožđa iz vode – Deferizacija vode – Jedinjenja gvožđa, koja se obično nalaze u stenama i zemljištu, su lako rastvorljive u vodi, posebno kiseloj vodi. Zemljina kora je glavni izvor gvožđa, pa zbog toga gvožđe postoji u mnogim podzemnim vodama. Voda može takođe sadržati gvožđe zbog korodiranog metala u cevima i pumpama.

uklanjanje gvožđa iz vode

Mala količina rastvorenog gvožđa u pijaćoj vodi ne predstavlja opasnost, ali visoke vrednosti mogu izazvati mrlje od rđe na odeći i uređajima. Krompir kuvan u vodi bogatom gvožđem postaje crn i gvožđe u kombinaciji sa taninom u čaju i kafi čineći ih crnim i mastiljavim kao i stvarajući neprijatan ukus metala. Dozvoljena koncentracija gvožđa u pijaćoj vodi je 0,3 mg/L.

Uklanjanje gvožđa iz vode – osobine gvožđe

Kada je izložen vazduhu, fero gvožđe okisiše u feri gvožđe koje može stvoriti nerastvorljivu rđu koja pravi fleke. Previše feri gvožđa upropaštava vodovodni sistem, omekšivače vode i ostale uređaje u vodovodnom sistemu.

Uklanjanje gvožđa iz vode – gvožđevita bakterija

Gvožđevita bakterija pravi dodatne probleme. Neke gvožđevite bakterije koriste rastvoreno gvožđe tokom disanja. Ovo može uzrokovati boju rđe u vodosnabdevanju ili stvoriti mulj koji zapušava ventile, opremu vodovdnog sistema i uređaje koje koriste vodu. Otklanjane gvožđa može biti jedno od više teških zadataka u prečišćavanju vode. Omekšivači vode mogu ukloniti gvožđe u rastvorljivom fero stanju ako bakterije nisu prisutne. Neki kvalitetni sistemi za omekšavanje vode mogu otkloniti fero gvožđe u koncentracijama do 25 mg/L. Dva najčešća metoda uklanjanja gvožđa su katalitičko oksidirajući filteri i oksidaciono-filtracioni sistemi. Ako je gvožđevita bakterija prisutna onda hlorisanje ili ozoniranje takođe mogu biti potrebni.

Uređaji za uklanjanje gvožđa iz vode

Za uklanjanje gvožđa iz vode koriste se omekšivači vode i filteri za vodu koji uklanjaju gvožđe:

Uklanjanje gvožđa iz vode - Omekšavači vodeOmekšivači vode

Omekšivači vode mogu ukloniti ograničen broj određenih oblika gvožđa, ali ne bi trebalo nikad biti upotrebljeni sami kada je voda crvena ili u boji rđe ili kada je prisutna gvožđevita bakterija. Oni su bazirani na procesu razmeni jona i koristi rezervoar koji je ispunjen nerastvorljivim materijalom.

detaljnije

Uklanjanje gvožđa iz vode - Filteri za voduFilteri za vodu

Filtracija uklanja suspendovanu materiju iz vode mehanički. Osnovni filteri za vodu obično su porozni ležajevi od nerastvorljivog materijala. Sposobnost filtera da efikasno odstranjuje čestice zavisi od veličine filterskog dela, kvaliteta vode koja treba da se filtrira, zahtevanog protoka vode, kapaciteta filtera i njegove poroznosti.

detaljnije

Uklanjanje gvožđa iz vode - Samoispirajući filterSamoispirajući filter

Samoispirajući filter je uređaj bez pritiska, konstantnog radnog ciklusa prilagođenog tretmanu vode i otpadne vode. Prilagođenje veličine uređaja kao i vrsta i količina filterske ispune osigurava redukciju suspenzija, mutnoća, boje, kao i gvožđa, jedinjenja mangana, amonijum jona i drugih vrednosti na normativne.

detaljnije

Comments are closed.