Bulevar Oslobođenja 337c, 11000 Beograd, Srbija

Omekšivači vode

  • uređaji za gasno hlorisanje i neutralizaciju hlora
  • oprema za pripremu i doziranje hemikalija
  • automatska kontrola hlorisanja i merni uređaji
  • scada sistemi i daljinski prenos podataka
  • proizvodnja hipohlorita iz soli, ozon generatori, uv sterilizatori
  • tretman otpadnih voda i kontrola algi i biofilma primenom ultrazvuka

Omekšivači vode – princip rada

Omekšivači vode počivaju na metodi razmene jona. Tvrda voda teče kroz jono izmenjivačku smolu gde se omekšavanje vode vrši razmenom jona. Smola menja Ca++ i Mg++ za Na+ jone koji se ne razdvajaju čak ni na višim temperaturama vode. Posle proizvodnje odrđene količine meke vode, punjenje smole se prazni tako da je potrebna regeneracija. Regeneracija se radi automatski koristeći veoma čist NaCl rastvor(slana voda). Dok se regenriše, Na+ joni ulaze u smolu ponovo iz rastvora. Uređaj je kompletno automatski, on završava sve procese čišćenja i regeneracije. Uređaju jedino treba redovno snabdevanje solju.

omekšivači vode

Omekšivači vode – održavanje

Uređaj se može napuniti solju dovoljno za nekoliko regeneracija, pošto uređaj koristi samo onoliko soli koliko mu treba za regenraciju smole. Ručno doziranje regeneracione soli nije neophodno, sve što treba da uradite je da proverite količinu i napuniti ponovo ako je neophodno. Jedna od osobina odličnog kvaliteta smole upotrebljene za omekšavanje je ta da je veličina granula približno ista. Ovo omogućava manju potrošnju soli, tako da je cena operacije manja.

Kontrolni ventil regeneriše smolu tokom prekida vode noću, koja je neophodna zato što tokom regeneracije omekšivač vode ne menja tvrdoću dolazne vode, pa ona neće biti omekšana.

Omekšivači vode – hemijska operacija

Hemijska operacija uređaja se zasniva na jono-izmenjivačkim osobinama smole. Ove osobine potiču od aktivne grupe koja ima slobodnu valencu i smešteni su u neutralni polistiren supstrat. Ova jedinjenja imaju relativni mali afinitet ka natrijumu i realtivno veliki afinitet ka kalcijumu i magnezijumu. Dok uređaj radi, smola napunjena natrijumom menja kalcijum i magnezijum jone vode u natriujum jone. Ovaj proces omekšava vodu koji traje sve dok ima natrijuma na aktivnim grupama smole.

U slučaju da smola bude zasićena kalcijum i magnezijum jonima tokom operacije, mi kažemo da je smola ispražnjena. Ispražnjenoj smoli treba regeneracija. Tokom regeneracije, kalcijum i magezijum joni aktivne grupe se menjaju za natrijum jone. Zbog drugačijeg afiniteta, ovaj proces se dešava samo ako ima mnogo rezernog natrijuma. Tokom regeneracije mi imamo NaCl rastvor od 10 % koji protiče kroz smolu.

Osim kalcijuma i magnezijuma, postoji nekoliko drugih elemenata u vodi. Omekšivači vode mogu ukloniti ograničen broj određenih oblika gvožđa, ali ne bi trebalo nikad biti upotrebljeni sami kada je voda crvena ili u boji rđe ili kada je prisutna gvožđevita bakterija. U slučaju da ima visok nivo gvožđa i mangana, smola može biti oštećena delom povratno a delom nepovratno.

Da bi omekšivač vode radio bezbedno, on mora raditi samo sa vodom kvaliteta pijaće vode. U slučaju da je kvalitet lošiji, prefiltracija i uklanjanje gvožđa moraju biti primenjeni.

Osobe na malo soli ili malo natrijum dijetama bi trebalo da konsultuju lekara pre redovnog pijenja omekšane vode. Pri normalnoj ishrani, dodata so od pijenja omekšane vode je mali deo soli koja se konzumira iz hrane.

Comments are closed.