Bulevar Oslobođenja 337c, 11000 Beograd, Srbija

Tvrdoća vode

  • uređaji za gasno hlorisanje i neutralizaciju hlora
  • oprema za pripremu i doziranje hemikalija
  • automatska kontrola hlorisanja i merni uređaji
  • scada sistemi i daljinski prenos podataka
  • proizvodnja hipohlorita iz soli, ozon generatori, uv sterilizatori
  • tretman otpadnih voda i kontrola algi i biofilma primenom ultrazvuka

Šta je tvrdoća vode?

Tvrdoća vode je veoma česta u vodosnabdevanju i prouzrokovana je kalcijumom i magnezijumom u vodi. Ona u umerenim granicama može biti blagotvorna zato što voda postaje kisela pri niskim vrednostima tvrdoće, koja mogu dovesti do korozije vodovodne instalacije ili ispiranja olova sa zalemljenih cevi u pijaću vodu.

tvrdoća vode 1

Osobine tvrde vode

Tvrda voda je nepogodna zato što sapun ne čisti efikasno i može ostaviti nerastvorljivu beličastu masu na kadi, česmi, odeći i koži. Tvrda voda može taložiti kamenac unutar cevi, bojlera i rezervoarima tople vode, smanjujući njihov kapacitet i sposobnost prenosa toplote. Ovakvi uslovi se obično tretiraju omekšivačima vode.

tvrdoća vode 2Tvrdoća vode – Omekšivači vode

Omekšivači vode su bazirani na procesu razmeni jona i koristi rezervoar koji je ispunjen nerastvorljivim materijalom. Ovaj materijal(smola) ima negativan potencijal sa pozitivno naelektrisanim natrijum jonom prikačenog na njega. Sa većinom voda, smola ima jaču sklonost ka jonima kalcijuma i magnezijuma nego ka jonima natrijuma. Tako kada voda koja sadrži kalcijum ili magnezijum prolazi kroz smolu, joni tvrdoće se prikače na smolu i joni natrijuma se oslobode u vodu u jednakom broju. Dakle dolazi do razmenje jona natrijuma za kalcijum i magnezijum jone. Ukupna količina jona u vodi ostaje ista.

detaljnije

Comments are closed.